martes, 22 de marzo de 2011

4.1 Els règimas autoritaris

 Un règim autoritari o dictadura és un sistema polític en el que no existeixen intitucions representatives que hagin estat elegides pel poble ni tampoc una constitució que garanyeixi els derets ciutadans.


Unes quantes caracterísiquest dels règims autoritaris són :
     - El poder és imposat per mitjà de la força
     - No s'hi contemplala separació de podres
     - La independència del podrer judicial és una aparena
     - Les institucions atorguen poders excepcionals a una persona que domina la vida política
     - Sovint es troben sotmesos a una inestabilitat política constant provocada per actes de violència, per cops d'Estat, en els quals sovint l'exèrit hi té un protagonisme important.


Tot hi així, també podem establir algunes diferències entre els règims polític no democràtics:
    - En alguns règims tot i respectar les regles bàsiques de la democràcia (marc constitucional, partits, eleccions), la Constitució atorga poders excessius a l'executiu, i l'aplitud de les prerrogatives del Parlament i el govern va en detriment de les prerrogatives del President i del govern va en detriment de les prerrogatives del parlament. D'aqueta manera, la democràcia esdevé ficció ja qu eles eleccions són falsejades en els quals s'ofereixen molt poques possibilitats a l'oposició. En molts casos les llibertats i els drets públics no poden ser exercits.
  - Hi ha sistemes polítics basats en un únic partit polític que es converteix en una dictadura (pròxim Orient i Àfrica). El partit únic es confon amb l’aparell de l’Estat al ser el President el líder del propi partit.
La violència esdevé el diàleg entre els opositors i govern i l’oposició es veu obligada a expressar-se per mitjà de moviments armats. El govern estableix una violència institucional per mantenir l’ordre social.
Marta Sánchez

No hay comentarios:

Publicar un comentario